שאלות ותשובות בסוגיות פייסבוק ובעיות עם ילדים

מה היא קבוצת שנאה?
"קבוצת שנאה" הוא מושג שנולד בפייסבוק. המושג מדבר על קבוצה של אנשים שמתאגדים במטרה לפגוע ב"נושא" מסוים. ה"נושא" עשוי להיות חברות גדולות – כמו למשל, חברת תנובה שהתעורר נגדה חרם צרכנים בסיוע "קבוצות שנאה" בפייסבוק. החלק השלילי בדרך כלל של "קבוצות שנאה" הוא אדם מסוים, במקרה הקשה והכואב נגד ילד בכתה או בביה"ס.
קבוצות שנאה תמיד היו! אך בדרך כלל מדובר במספרים קטנים הרבה יותר. מי לא מכיר את ה"השעיר לעזאזל" בכיתה. יחד עם זאת, היום בממדים של האינטרנט בכלל, והרשתות החברתיות בפרט, קבוצות השנאה יכולות למנות עשרות ומאות אנשים, לכן גם הקושי הגדול לטפל בכך, ולעצור את התופעה.

מי יוצר קבוצת שנאה?
לכל קבוצה בפייסבוק יש את היוזם שמקים את הקבוצה ומנהל אותה. היא יכולה להיות מקושרת בגלוי או באופן סמוי לדף הפייסבוק של אותו אדם. קבוצות שנאה על ילדים ובני נוער בד"כ מנוהלות על ידי ילדים אחרים הנמצאים אתם בקשר שותף, כך שיוכלו לעדכן את "דף השנאה" ולעודד כניסה של אנשים נוספים לקבוצת השנאה.

איך להתמודד עם שפה גסה של ילדי בפייסבוק?
בשפה גסה אני מניח שמדובר בקללות ומילים בוטות. ראשית, יש להכיר את עולמו השפתי של ילדכם, גם במרחב הפיזי וגם במרחב הווירטואלי. לעיתים קרובות יש פער בין העולמות. ילדים על פי רוב, מתאימים את עצמם לעולם בו הם נמצאים ומראים הסתגלות גבוהה לכך. בהמשך לכך, יש לשים לב שילדכם משתלב ומסתגל, אך גם עומד על עקרונותיו, לא נגרר, ולא יוזם בהקצנה שפה גסה משלו. במידה ולא כך הדברים, רצוי לפעול מול המצב דרך גבולות ונוכחות של ההורים, כפי שעושים במצבי חיים אחרים בהם הילדים פורצים גבולות באופן שאינו מכבד את הזולת.

אין להתמודד עם שפה גסה של החברים של הילדים?
ההתמודדות ראשיתה בהכרה והבנה של המציאות. לילדים היום שפה גסה, כפי שלמבוגרים רבים שפה גסה. ילדים לומדים ומשכללים, וכך גם את השפה הגסה. הדרך להתמודדות עם חברה שבעינינו מצטיירת כשלילית, היא להכיר טוב יותר את החברה דרך שיחה עם הילד ושיתוף בדאגה. כמו כן, חשוב להדגיש את הדרישה כלפי הילדים בהימנעות מביטויים פוגעניים.

אנשים מפוקפקים יוצרים קשר עם הילד שלי בפייסבוק, איך להתמודד עם זה בגילאי 8, 10, 13, 15?
ראשית, אכן חשוב לשים לב לשוני בין הגילאים. כפי שאנו מצפים לאחריות, עצמאות, ויכולת הגנה עצמית בגילאים שונים, כך גם אנו מצפים להתמודדות שונה בגילאים שונים. הפיקוח על החברים בפייסבוק צריך לגבור ולהיות משמעותי יותר ככל שהילד יותר צעיר.
יש לציין שדווקא הפייסבוק מאפשר הגנה טובה על ילדכם במקרה זה. חשוב שילדכם לא יאשר חברות לאדם שאין לו איתו חברים משותפים, בכך אנו יכולים להימנע כמעט באופן מקסימאלי מחברות של הילדים עם אנשים מפוקפקים. במצבים קיצוניים יותר, מצבים שקורים בעיקר בגילאים הבוגרים יותר, כשהיכולת להתערבות בעולמו החברתי של הילד פוחתת, יש לפנות לאמצעים חמורים יותר כמו פניה למשטרה, או לגורמים מפקחים אחרים שיכולים לטפל בנושא. ניתן כמובן גם לפנות לפייסבוק ישירות ולדווח על אותו אדם מפוקפק כך שינתקו אותו מהרשת החברתית.

גיליתי שהילד שלי מעשן נרגילה/ סיגריות, מה לעשות?
בן כמה ילדך? יש פער גדול בין ילד בן 16 שהתחיל לעשן, כפי שבני נוער רבים עושים, לבין ילד בין 10 שמתחיל להתנסות בכך. לכן, ראשית יש להתייחס לגילו של הילד, ולהתאים את ההתייחסות למציאות שבה אתם חיים. שנית, גילית בעקיפין שהילד שלך מעשן נרגילות/סיגריות. יש ליצור מצב של שיח גלוי, יש לבדוק עם הילד את הדבר, להעלות את הנושא על פני השטח, ושיהיה מדובר בבית. בהמשך לכך, יש לעשות מה שמצופה לעשות מהורים על פי גיל הילד, כמובן דרך גבולות ברורים, מניעה בהתאם ליכולת, ונוכחות תמידית בחייו, כלומר שהילד יחוש שהוריו נוכחים איתו, ומגנים עליו במצבי החיים הרבים שבהם מנסה להתמודד.

הילדה שלי כתבה סטטוס אובדני המתאר כביכול את מותנו ואת מותה, איך לנהוג?
במקרים של תיאורי מוות, או מחשבות על מוות, או מחשבות אובדניות, יש להתייחס לכך בחומרה הראויה, ולא לפחד מתגובות הילד. הורים רבים בעבר נמנעו מהתייחסות ישירה, ובהמשך לכך איבדו את ילדיהם. יש לציין, שרוב המקרים הינם "קריאה לעזרה", ואינם מקרים של אובדנות מעשית, יחד עם זאת, יש להתייחס לכך כקושי אמיתי. יש לשוחח על כך עם הילד, לבדוק אם המחשבות או האמירות מלוות בתכנון, רצוי בנוסף לכך לפנות לגורמים מטפלים על מנת לקבל המשך סיוע.

להתייעצות יותר מעמיקה, ניתן לפנות מכון שינוי, להשארת פרטים, לחץ כאן

גיל ההתבגרות: הצבת גבולות ויחסים בין הורים למתבגרים

שיתוף:

אולי יעניין אותך גם

בזמן מלחמה

גירושין

דחיינות

קשב וריכוז ולקויות למידה

חוות דעת לבית משפט

משפחות עסקים

חרדות ופחדים

דיכאון

בעיות בזוגיות והתקשורת הזוגית

בגידות ופרידות

בעיות התנהגות של ילדים ונער

הפרעות אכילה

התמכרות לדיגיטל

ביטחון עצמי וקשיים חברתיים

מעברים ומשברים במעגל החיים

מגדר ומיניות

טיפול לקהילת הלהט״ב

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן